Dva lica Dudove šume

Ne tako davno počeli su radovi na rekonstrukciji parka Dudova šuma. Pre oko dva meseca krenulo se u realizaciju dosta obimnog projekta koji je za cilj imao uređenje zapuštenog parka te njegovo prilagođavanje potrebama građana. Iako još nisu okončani svi radovi, park danas izgleda sa jedne strane osveženo a sa druge strane primećuju se i nasleđeni nedostaci koji u velikoj meri kvare celokupnu sliku.

 

Pravo osveženje pre svega čine porodice i rekreativci koji u velikom broju posećuju park dopunjen svežim sadnicama, jezerom, spravama za trening, trim stazom ali i dečijim igralištem itd…

Upozorenje

Livada pretvorena u jezero…

Upozorenje

Nove sprave

Dečije igralište i spomenik posvećen Drenu Mandiću postavljeni još prošle godine se svakako uklapaju u celokupan ambijent parka.

Međutim Dudova šuma ima i drugo lice. Predratna kafana je srušena ranih sedamdesetih, da bi kasnije nastala druga održavajući tradiciju ugostiteljstva. Kafana „Ciciban“ je danas pod korovom daleko od pogleda prolaznika i predstavlja mesto koje ne morate da obilazite.

Najveća boljka parka je najpopularnija radnja u ravnici na brdovitom Balkanu. Nadograđivanje, ograđivanje, pregrađivanje uglavnom nemaju za cilj izgradnju nečega lepog što bi moglo da se uklopi u ambijent parka. Tako su u nekim periodima nastali drveni, limeni pa zidani objekti koji su još pride od parka ograđeni žicom za kokošinjce.

Ima tu i površina koje se neodržavaju ali i stvari kojima mesto nije pored trim staze…

Da sve vratimo onima koji su svoje nedeljno popodne odlučili da provedu u parku.KOMENTARI

 1. Double P kaže:

  Zasto su morali i zemljiste pored staze za trcanje da poprskaju sa tartanom? Pa zar se ni jedan od „pametnih“ radnika nije setio da mozda postave neke folije pored staze pre nego sto su je poceli prskati sa gorenavedenim tartanom? 

  A ti novi kosevi su takvi da kad ih udari lopta oni se ljuljaju par minuta, sto ne bi trebalo da bude slucaj.

  Ja se iskreno nadam da ce sada Dudovu sumu do krajnosti dovesti u red i da je nece zaboraviti kao pozoriste, bazen, fontanu… itd

 2. gajeva kaže:

  CICIBAN JE NEKAD BIO MESTO GDE SE SLAVIO 1 MAJ. KAO I U CELOM GRADU. IGRA I SVIRKA. PRICALI SU MI. PISITE O TOME MOLIM VAS.

 3. djomla kaže:

  gajeva:

  CICIBAN JE NEKAD BIO MESTO GDE SE SLAVIO 1 MAJ. KAO I U CELOM GRADU. IGRA I SVIRKA. PRICALI SU MI. PISITE O TOME MOLIM VAS.

  Nesto o toj kafani je ispričano u tekstu Dudova šuma – prva dva veka

  Double P

  Već sam o tome pisao ranije… Rekonstrukcija samog parka će teći fazno, ićiće se deo po deo i trajaće bar godinu dana ako ne i duže dok se u potpunosti ne završi. Samo popločanje centralnog šetališta ne treba očekivati pre jeseni, a postoji mogućnost da se to obavi i na proleće iduće godine.

  Drugim rečima, ovakava scenario je viđena na Prozivci gde se park uređivao 4,5 godina. Prvo je išlo uređenje spomenika, pa popločanje, sadnja zelenila, kasnije postavljanje igrališta, pa onda Gabrić ćuprija, sportski tereni, reflektori, da bi na kraju došla i česma, ali i bazen i šetalište do Blaška Rajića…
   

 4. gajeva kaže:

  hvala.

 5. Pajo kaže:

  Dali ce i ova investicija izgledati ovako ili ce neko brinuti o odrzavanju parkova!!!

 6. Kertvaros kaže:

  Kada bi mene neko pitao ( kao sto me ne pita ) predlozio bih da se Dudova suma postepeno uredi u Japanski vrt. Pocelo bi se sa jednom  (manjom ) parcelom i onda iz godine u godinu sirilo dalje. To nije neka enormna investicija a u Subotici ima sigurno dovoljno ljudi koji se razumeju u i oko hortikulture. Bila bi to bez sumnje jedna atrakcija koja bi visestruko vratila ulozeni trud i novac, tim pre jer su sledeci Japanski parkovi cak u Becu i Firenci. Jednom gradu koji malo drzi do sebe, nikada dosta atrakcija, a takav vrt bi bio u zemlji Srbiji nesto jedinstveno a mozda i ne ponovljivo. Ovo je naravno samo jedna gruba ideja koja meni onako spontano pada na pamet. Kako stvari stoje u detalju to mi  naravno nije poznato.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: