Ko je bio Veliki Čava

Ovih dana iz tabora FK Crvene Zvezde, najavljuju novo pojačanje – Miloša Dimitrijevića „malog Čavu“. Spartakovcima koji pamte osamdesete, na pomen Čavinog imena, zaigra srce i naviru uspomene na jednu sjajnu sezonu i fantastične igre u plavom dresu – Miloševog oca Zorana Dimitrijevića Čave.

Slika

Jedinstvena ličnost u našem fudbalu, i Zoran je bio dete poznatog oca. Poznatog, ne toliko po fudbalu koliko po golubovima i nekim vrlinama koje su se cenile na starom beogradskom Bulbulderu.

 

Kada je Čava početkom osamdesetih debitovao za Partizan, sve je govorilo da je rođena velika zvezda. To što ga je noćni život privlačio kao magnet, pisalo mu se na račun mladosti i nestašluka. Stizao je da pruža odlične igre u crno belom dresu ali i da bude „inventar“u klubu Duga.

 

1985. godine, Partizanov infant terrible, potrošio je sve kredite i strpljenje trenera i uprave. Ljubimac navijača „Plava Čigra“, dobio je izlaznicu iz Humske.

 

Tako se našao u Spartaku koji se već šest sezona nalazio u vrhu druge lige ali mu je uspeh stalno izmicao. Dolaskom Čave, više niko Plavima nije mogao stati na put. Bila je to fudbalska simfonija. Činilo se da svaka lopta stiže tamo gde Čava pogleda. Publika ga je obožavala, možda i zbog toga što su se svake nedelje uz utakmicu prepričavali i najnoviji Čavini show programi po subotičkim noćnim lokalima. I na terenu i u kafani, bio je atrakcija.

Slika

Plavi Golubovi su se prošetali do prve lige. Posle sezone i po, Zoran Dimitrijević je otišao u zagrebački Dinamo, potom u Francusku gde je pala zavesa na njegovu fudbalsku karijeru.

 

Svuda obožavan, izgoreo je od ljubavi prema noćnom životu, koja ga je koštala uspešne fudbalske karijere. Umro je u Francuskoj 2006. godine u svojoj 44. godini života.

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Par detalja sa starih slika. Pogledajte ko je bio sponzor Spartaka na prvoj slici a ko na drugoj. :)

 2. Old guard kaže:

  E,ove Subotice se voli secati! Pozdrav izdaleka…

 3. Ivan kaže:

  Chava legenda. 

  Moze li neka prica o Varvodicu, mozda neki intervju?
  Da li jos uvek u Zetskoj stoji grafit „Varva, vole te Blue Marines“?

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: