Nadogradnja DOO

Kada danas kažemo nadogradnja, ta nam reč izaziva onu vrstu iritacije koju osetimo oko tema gde se pominju : uzurpacija, nelegalno, drsko… Da li se ta reč pojavila kada su i ove ostale pojave postale opšteprisutne, ili je već bila tu, malo se ko seća, ali ideja o nadograđivanju subotičkih zgrada i kuća, već je bila odavno prisutna kada su i "kontroverzna"  lica počela da investiraju u izgradnju.

Još sedamdesetih godina je okončana fascinacija ravnim krovovima, što je i logično nakon 3 – 4 decenije vladavine jednog trenda. Nešto nije štimalo sa ravnim krovovima u ovom gradu jer su svi listom prokišnjavali i već krajem sedamdesetih je počelo da se razmišlja o nadogradnji koja bi rešila taj problem. Novi prostor u potkrovlju je dodatni motiv ali je u tom momentu od sekundarnog značaja.

Osamdesete su prošle u nadograđivanju onih javnih zgrada u Subotici, koje su imale horizontalan krov. U tom momentu se činilo da to doprinosi i jednom modernijoj i svežijoj estetici tih objekata, ali se sa ove vremenske distance vidi da smo se tako odrekli i cele jedne epizode  subotičkog arhitektonskog  nasleđa.

Početak osamdesetih otkrio je i neka potkrovlja i tavane privatnih kuća.Časopisi o uređenju stanova, prepuni su ideja o preuređivanju tavana, a u Subotici se ta ideja posebno prima. Nove reči su lamperija i brodski pod. Masovno zaljubljivanje u lamperiju i preterivanje sa njom.

Gradski projektanti ispod visokih krovova starih palata vide potencijal za uređenje umetničkih ateljea ili romantičnih mansardi ali ne znaju da se eri društvene imovine bliži kraj.

San zimske noći – dići Suboticu za koji sprat više (Trg žrtava fašizma)

Stanari postaju vlasnici zgrada i od tada mogu da odlučuju i o nadogradnji. Na svu sreću, u Subotici nema previše negativnih primera skarabudživanja dodatnih kvadrata ali ni nekih posebno dobrih rešenja.

Izrazito skrnavljenje

Nadogradnja starih zgrada, uglavnom ima prolaznu ocenu, jer se u ovom slučaju ona radi za sebe, a pretpostavka je da ko ima novca za tako skup poduhvat, ima ga dovoljno i da to završi kako treba.

I ovo je nadogradnjaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Krov na dve vode – vrhunac palanacke arhitekture. “Najbolja” nadogradnja u gradu.

   

 2. freelancer kaže:

  @Lansky… Sretao sam te i na nekim dugim forumima. Neverovatno dobro je da postoji neko ko voli svoj grad kao ti. Svako poštovanje. Glede ravnih krovova… Ne ulazim u arhitektonska, gradjevinska i ostala rešenja, jer sam laik, ali… da bi se nešto “nadgradilo”, da bi na nekom krovu osvanuo crep ili neki “poslovno-stambeni” prostor, neko treba da dozvoli to. Da izda dozvolu. Stani kod Sarić  spomenika i pogledaj u Tokio. Pa, neko je DOZVOLIO idiotu da izgradi kokošinjac na vrhu zgrade. Ima ih još. Postaviću pitanje, a da mi se ne zameri da sam iole politički, nacionalistički ili kako god nastrojen… Da li znaš nacionalnu strukturu kabadahija, koji grade kokošinjce po vrhovima zgrada? Gle! Nisu Madjari. I šta ćemo sad?

 3. Ivica kaže:

  Lep primer sa Novog Beograda

  A što se tiče “sanacije” ravnih  krovova nadogradnjom klasničnog krova na dve vode, smatram da je to vrhunac primitivizma, neprofesionalizma, provincijalizma itd. itd…. Ubeđivali su nas da je to jedini način da se rekonstruišu ti krovovi, i dok u okruženju možemo videti kako su svi do jednog uspešno rekonstruisali i kako su objekti zadržali svoj izvorni oblik, mi imamo Radnički sa kosim krovovima, Patriu, bolnicu, RK Centar, većinu stambenih solitera…koja zgrada je sledeća, nova opština?

  Evo i ovima počelo da prokišnjava pa to adekatno rešili…u ponudi novi stanovi na ekstra lokaciji  😆

   

 4. djomla kaže:

  Beograd je kasaba, koliko god u Subotici pravili budalaštine Beograd i Novi Sad nas uvek iznenade primerima, stavljajući nam do znjanja da to uvek može lošije.

  Ivice, ne mogu da iskopam fotku nadogradnje na uglu Jevrejske i Bulvera Oslobođenja. Ako je ti iskopaš molim te postavi to arhitektonsko remek delo.

  Međutim, to ne rešava naš problem iako kod nas postoji nekolicina dobro orađenih nadogradnji. 

 5. Ivica kaže:

  Imamo kući fine fotke, al pošto sam na poslu, evo neka posluži ova mala:

  Tananana!!! Dakle, ugao Futoške i Bulevara Oslobođenja u Novom Sadu (pre i posle):

   

 6. Ivica kaže:

  Još jedan dobar primer u Su, nadogradnja u Matije Gupca:

  U istoj ulici, ali sam ovde neodlučan…Ne sviđa mi se, ali u suštini i nije toliko loša realizacija, a bolje je barem 5x nego što je bilo…

   

  Inače i nadogradnje prekoputa mešca su po meni dosta dobro odrađene…Moglo je to daleko bolje, ali su mi jednostavno te zgrade bile suviše niske, a o stanju fade da i ne pričam….a i nisu preterali sa ogromnim potkrovljem…

  Još koji primer iz drugih gradova….Kragujevac, ulica Grada Sirena….zašto samo potkrovlje kad može i koji dodatni sprat…

  i dva moja favorita iz Beograda:

  Ako se dobro zagledate, videćete da zgrada u originalu ima 2 sprata…vidi se između novih stubova strara fasada i roletne…

   

 7. djomla kaže:

  Da, da to su ta velelepna zdanja savremene arhitekture. 😆

  Nadogradnja Dafinine zgrade od pre godinu dana je po meni bespotrebna. Materijal, ali i izgled u potpunosti odgovaraju postojećem objektu pa se estetika objekta nije narušila. Pošto je zgrada sama po sebi u disproporciji, ni ne primećuje se da je nešto rađeno. Gabaritno, novi sprat je u nivou pročelja objekta, niža u odnosu na Patriju, ali duplo viša od susednog objekta. Po planu detaljne regulacije nijedan od objekata u ovom bloku neće biti rušen pa će stoga ova disproporcija susednih objekata ostati ovakva se dok se možda ne uradi nadogradnja nižeg i starijeg objekta (ukoliko mu temelji to dozvole).

  dafina

  Nije loše ispala nadogradnja na Aleji Maršala Tita

 8. Lansky kaže:

  Ove beogradske nadogradnje su žestoke jer potpuno ignorišu staru zgradu ispod. Kod nas se bar o istom trošku ofarba sve u istu boju a ove u bg žive potpuno svoj život. 😆

 9. JOVO kaže:


  I zimus mu se smrzla voda u stanovima! Pa cak mu je bila voda izkljucena a Preduzetnici koji su mu gradili objekat cesto su se menjali i ostali bez dinara a fuseraj je do bola!!!!!!!!!Komunalna inspekcija kod ovog investitora je cest gost bezmocna!!!!!!!Ni na crvene pozive se neodaziva!!!!!!!!!!

 10. bećar kaže:

  au toje od onog serifa sa buvljaka?

 11. jovo kaže:

  Jeste!

 12. Double P kaže:

  Ovo su predvideli da ce u buducnosti biti nadogradnje ili je inzenjer bio sa slabim zivcima pa je usvajao tri puta vise armature nego sto treba??? Ili u gorem slucaju ni jedno ni drugo? 
  Ali dobra stvar je taj drvored ispred… kada prolista skoro da se i ne vidi ova katastrofa iznad. 

 13. Double P kaže:

  Mada kad bolje pogledam, kao da su naknadno dodali spoljasnji skelet kao ojacanje.

 14. Ivica kaže:

  Double P:

  Mada kad bolje pogledam, kao da su naknadno dodali spoljasnji skelet kao ojacanje.

  Upravo to…isto to je rađeno i na onim zgradama u Kragujevcu…

 15. Anonimni kaže:

  I Kakaš škola je nadograđena.. ne?

 16. Lansky kaže:

  To je tačno. Bila su to neka druga vremena. Ko ne zna, neka vidi staru temu :  
   https://www.gradsubotica.co.rs/zrinjski-trg/

OSTAVITE KOMENTAR