Za Kirešku sada svako zna

Ko po nekad prođe Kireškom ulicom, uvek ima da vidi nešto novoga i lepoga. Ako bi namernik samo po njoj sudio, ovo je jedna prosperitetna zemlja i grad.

 

 

A nekad je to bio samo Kireški put. Kuće su do pred kraj osamdesetih postojale svega do broja  15 (leva strana) a dalje je to bio put između vinograda i voćnjaka i tek po koje kućice.

 

Taj put na samom dodiru subotičko horgoške peščare i crne zemlje, postoji još od vremena kuge ! Dobro, to bi rekao Rodni, ali istina je  da je to stari pravac koji je pre postojanja željeznice počinjao kod srpske crkve a išao daleko, sve do znamenite  rečice Kireš.

 

Još sedamdesetih se tu živelo starim stilom. Sodaš je dolazio triciklom i vikao Sooodaš !

 

Lubeničari su se dernjali Lubenice, Lubenice a mečkari su dovodili svoje međede i majmunčiće.

 

Poslednje uporište stare Kireške opstajalo je dok je bilo snaš-ILONKE, kod koje se kupovao kupus i prokola a u senovitom dvorištu se na klupama konzumirala „vatrena voda“, takođe iz domaće radinosti. Svojevrsni subotički speakeasy.

 

Odlaskom snaš Ilonkine starokireške institucije, njena kuća je pretvorena u modernu samoposlugu a Kireška je postala prestižna destinacija.

 

Kraj starog i početak novog doba u tri čina

Ekspanzija ove ulice je počela još krajem osamdesetih kada su izgrađene kuće u nizu a početkom devedesetih nastavljeno gradnjom višespratnica. Godine 1993. došlo je do zastoja iz dobropoznatih razloga da bi se nakon deset godina nastavilo.

 

Bauplanov bauštele

Sada su tu placevi na ceni. Samo malo levo ili desno, cene su razumnije jer, zbog nečega je važno biti na glavnoj ulici, makar koliko ona bila prometna.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Pored tog Bauplanovog bauštela, u Kireškoj će za nekoliko meseci biti otvoren još jedan. Vior je otkupio susedan plac (onaj ograđen crvenom mrežom) i krenuće u izgradnju. Tako da će ova ulica sasvim sigurno postati sve atraktivnija.

  Ono što je sigurno, a to bi moralo da se sprovede u narednih nekoliko godina je plansko uređenje ulice, od proširenja kolovoza i uređenja raskrsnica, preko trotoara, do zelenila. Trenutno stanje je daleko od zadovoljavajućeg.

 2. Sima kaže:

  Nikad mi nije jasno kako neko sazida vilu a ne ostane mu za trotoar oko imanja i čeka grad da to uradi. Mnogo skromniji domovi su sami to uradili da pored njih ne mora putem da se šeta ili kroz blato. I to je deo Kireške. Poteraju prolaznike na kolovoz da im ne gaze travu. Prođite kolima tuda kad je kiša ili sneg. Na putu pešaci, deca u kolicima i ostalo.

 3. gost kaže:

  Obzirom da nisam upucen a stanujem u tom kraju mozete li mi reci sta je to Vior
  i sta ce graditi tu ???
   

 4. djomla kaže:

  Vior je firma koja je do pre nekoliko meseci gradila kod Nepkera, sada se seli u Kiresku.

  Gradice se zgrada.

 5. bonnie kaže:

  Sve sami mladi Severasi…:-(

 6. Ll kaže:

  Jaoj,…neće valjda zgradu, pa da li u ovom gradu postoji normalan noviji deo grada gde možete kupiti plac za porodičnu kuću a da vam neko ne viri iz zgrade sa sprata u dvorište…neverovatno,…totalni urbanistički haos…hajte poradite nešto po tom pitanju i vi kao vlasnici ovog fantastičnog sajta 

 7. bg kaže:

  @LI
  Da li si normalan?!
  Neverovatno je ko sve može da iznese svoje mišljenje!  

 8. Pajo kaže:

  Ll:

  Jaoj,…neće valjda zgradu, pa da li u ovom gradu postoji normalan noviji deo grada gde možete kupiti plac za porodičnu kuću a da vam neko ne viri iz zgrade sa sprata u dvorište…neverovatno,…totalni urbanistički haos…hajte poradite nešto po tom pitanju i vi kao vlasnici ovog fantastičnog sajta 

  Zamisli kojiko njih bi se iz zgrada zalilo da svaki dan u svojoj avliji preko leta Nag u bazenu i suncanje!Te svako vece rostilj ! Projektorom gledas odrasle filmove koji iz prozora zgrade posmatraju svih uzrasta! Pa malo zalozis preko leta predvece kada suse ves i provetravaju !!!!Pa neka se stanari zale investitoru sta im je uvalio!!!!!

 9. hajdeda kaže:

  @bg
  Da li si ti normalan?!
  Neverovatno je da nema plana gde se grade zgrade a gde kuće i da taj plan ostane na snazi trajno. Ova zbrka postoji kod nesposobnih ili korumpiranih. Pa ti biraj. Po planu porodične kuće a onda promena da se uglave zgrade. Par godina kasnije izmene a one koje smo prevarili u međuvremenu ko…
  Da ti živiš u kući u naselju gde su sve kuće a onda ti nikne između vas zgrada sa pet spratova. Baš da ti vidim lice onda. 

 10. krass1 kaže:

  Li je u pravu.

 11. djomla kaže:

  Ll:

  Jaoj,…neće valjda zgradu, pa da li u ovom gradu postoji normalan noviji deo grada gde možete kupiti plac za porodičnu kuću a da vam neko ne viri iz zgrade sa sprata u dvorište…neverovatno,…totalni urbanistički haos…hajte poradite nešto po tom pitanju i vi kao vlasnici ovog fantastičnog sajta 

  Iskreno nisam imao prilike da vidim projekat pa toko ne znam puno o njemu, ali nemojte očekivati zgradu od 12, 10, 8 ili 6 spratova. Gradiće se objekat sličan ovom Bauplanovom. Tamo je planirana još neka nova ulica ali ajde da ne lupam napamet.

  Kada bi se potez između Porzivke i centra potpuno izgradio, ali i potez od Radijalca do pruge, gde već postoji dosta zgrada, dobio bi se stambeni kvadrat za oko 30 hiljada ljudi (lična procena). To znači da bi Subotica morala da ima bar 130 000 stanovnika što se neće sigurno desiti, tako da se navedeni potezi nikada neće izgraditi. Što znači da ćemo mi imati dva poluizgrađena naselja.

  Kireška je druga priča, sve ovo što se gradi oko Banijske se radi na praznim placevima u delu ulice koje je do pre jedne decenije bila pod ambrozijom. Drže se jednog stila gradnje na čitavom tom potezu i gradi se redom bez preskakanja placa. Planska izgradnja otvara mogućnost uređenje novoformiranih ulica. Biće to lepo naselje.

  E sad što će ona dva poteza ostati „krezava“ to je problem…

   

 12. bg kaže:

  Ma ne možete lupetati o nekakvim planovima i ograničenjima, gde da sme biti zgrada, a gde sme kuća. Pa to ni uređenije zemlje nemaju rešeno, a ne mi. Gradi se gde se gradi. Što se tiče planova možemo pričati da se definišu nove ulice, nove ambulante, parkovi, trgovi… ali da neko definiše gde sme biti zgrada, a gde kuća, a gde kuća na sprat – zaboravite to. Prekinite sa lupetanjem. Tipičan subotički sindrom: „mrzim promene“, „ne dirajte mi navike“ i slično…

 13. Anonimni kaže:

  Pravda za Lija!!!!

  bg vrati se Bg 😀

 14. urban kaže:

  djomla,tebe bi izgleda usrecilo da se poruse kuce u B.Radic i izgrade visespratnice!?(potez od Prozivke do centra ),sta je sledece? Mozda da porusimo i stare zgrade na korzou i izgradimo nove betonjerke koje ce se bolje slagati sa zgradom „pozorista „?

 15. djomla kaže:

  Svakako da ne bi, plan detaljne regulacije je donesen za taj deo grada i u njemu je potpuno jasno definisan nivo zastite ulice Brace Radic kao deo identiteta grada. Ta ulica je svakako veoma bitna za grad.

  Kada kazem potez od centra do Prozivke mislim na blokove koji su tim planom predvidjeni za izgradnju visespratnica razlicite visine. Tu je Prvomajsak, Jo Lajosa, Matije Gupca, Beogradski put.

  I sto se tice Brace Radi i sto se tice starih zgrada na Korzou moj stav je tu veoma jasan…

  Primeri:

  https://www.gradsubotica.co.rs/rekonstrukcija-za-primer/

  https://www.gradsubotica.co.rs/nova-nijansa-zute-na-kafani-zagreb/

  Ulicu Braće Radić ne možete porediti ni sa jednom ulicom u gradu, pa ni sa susednom paralelnom Prvomajskom. Ona je priča za sebe.

 16. Pajo kaže:

  A ima li neko evisenciju koliko kuca u Subotici je prazno propada!I koliko jos od njih je dato na cuvanje?Koliko kuca se nekoristi sa kojima upravnja socijano kao staratelj maloletnika koje propadaju!Koliko je kuca koje su prazne a vlasnistvo su stanovnika gerantoloskog koje su vec unistene pokradene i postale prebivaliste bezkucnika?

 17. Ll kaže:

  Nisam ja ni očekivao soliter u tom delu grada ali sam mislio da je to trenutno jedini deo grada u kom se može kupiti plac za gradnju porodične kuće…Mislio sam lepo je videti delove grada kao što su Mali Radanovac,građen 80-tih,Mali Bajmok desna strana od Somborskog puta,Aleksandrovo novo naselje okolina Badavija, Palić leva strana takođe iz 70-80ih godina,a novi Segedin da ne spominjem ,…sve su porodične kuće građene po planu a danas možete kupiti u tom naselju kuću za 50-60000 eura pa je srušiti do temelja što je složićete se glupost (a i nema se novca za tako nešto da bi bacili pare za plac).Nekada je grad otkupio parcele pa uredio,baš takve zaparložene parcele na kojima raste ambrozija…a danas ne rade apsolutno ništa,pa glavni arhitekta grada ima istu takvu zaparloženu parcelu preko puta „Masterplasta“,pa nikom ništa,…on jadan nije u stanju svoje dvorište da uredi a ne grad. 😳

 18. Nemanja024 kaže:

  Kada vec pricamo o Brace Radica ulici, sta se to desava sa leve strane kada se iz pravca grada ide ka Prozivci? Naime, primetio sam da su skinuli krov jedne stare kuce sa „ajnfortom“ a da se u dvoristu iste nalazi kran…

  Btw.I ja sam ljubitelj kompletnog Kertvarosa i nadam se da ce se ubuduce moci naci placevi za neku malo normalniju cifru za nas koji bi da gradimo porodicne kuce…

 19. djomla kaže:

  Nemanja, radi se rekonstrukcija.

 20. Nemanja024 kaže:

  @djomla

  Hvala na informaciji, da budem iskren pomislio sam da je neki investitir nasao nacin da sazida neku zgradu u Brace Radica i ozbiljno narusi izgled ulice.

  Drago mi je zbog rekonstrukcije po meni prelepog tipa kuce.

   

OSTAVITE KOMENTAR

11 + = 19

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: