Nema više šarenila reklama, najavljuje gradonačelnik

Komunalna ispekcija sutra kreće u akciju provere, da li preduzetnici i privatnici poštuju Odluku o uslovima i i načinu postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja u Gradskom jezgru Subotice i na Paliću. Insektori bi trebalo sutra da obiđu ulice Dimitrija Tucovića, Korzo i Đure Đaković.

.

.

Da podsetimo, pre godinu dana doneta je Odluka o uslovima i načinu postavljanja natpisa poslovnog imena, oglasnih sredstava, zaštitnih i tehničkih uređaja u Gradskom jezgru Subotice i na Paliću. Ko može i na koji način da postavi vitrinu, rashladni uređaj, reklamu ili neki drugi objekat na fasadu ili zgradu u centru grada i pod kojim uslovima određuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica. Kazne za nepoštovanje odluke se kreću od 50.000 do 1.000.000 dinara u zavisnosti da li se radi o fizičkom ili privatnom licu, tačnije preduzetniku.

.

Pre par godina, Yueko televizija je pokrenula akciju da se grad ne ruži raznim reklama čije šarenilo “bode oči” i ruži izgled grada koji podseća, barem u centrum na budimpeštansku damu.

.

Od osnivanja sajta, Gradsubotica se takođe bori protiv toga, ističući dobre i loše primere gradnje, uklapanja objekata u okolinu i slično. Očigledno je trebalo da “sazre politička volja” i kako se obično kaže “steknu svi potrebni uslovi” da se uredi centar grada od pregršta reklama i drugih objekata kojima nije mesto tu gde se nalaze.

.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić je najavio da će svi morati da uklone reklame, bilborde i poslovna imena koja nisu postavljeni po propisu. Vučinić ističe da će morati da se do 1. septembra reši šarenilo oblika, veličina i izvedbi reklama na fasadama u čiju je obnovu u poslednje vreme uloženo preko 70 miliona dinara.

.

Sa druge strane, problem predstavljaju i grafiti. Međutim, o toj temi nekom drugom prilikom. Da li će inspekcija uspeti da se izbori sa privatnicima koji ne poštuju gradske odluke saznaćemo narednih dana.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Gradonačelnik kaže da sve mora biti gotovo do Dana grada.
  I oko fontane se opet nešto čačka

 2. djomla kaže:

  Ispektorima želim samo da skrenem pažnju da kada budu izlazili iz Zavoda za urbanizam da obrate pažnju da im suncobran ne izbije oko. Jer kako će inače raditi svoj posao ako se povrede već na početku.  😳

 3. Relja kaže:

  Proizvod: Plato Zorana Djindjica

  Utroseni kapital: Bolje da ne znamo!

  Izgled Platoa: jezivo!

  Rok Trajanja Platoa: jedva 12 meseci.

 4. jasmina kaže:

  …a od 2. septembra opet po starom  😛

  djomla:
  Ispektorima želim samo da skrenem pažnju da kada budu izlazili iz Zavoda za urbanizam da obrate pažnju da im suncobran ne izbije oko. Jer kako će inače raditi svoj posao ako se povrede već na početku. 

  😀 😀 😀

 5. darko kaže:

  Definitivno bi trebalo regulisati uzi centar grada od unistavanja stiga grada sa Ekonomsko Propagandnim Materijalom.  🙂

  A sto se tiče Platoa Dr. Zođija … Piško je zakon! 😉

 6. djomla kaže:

  Negde marta meseca smo pisali o pravilniku za reklamiranje u gradu. Više možete da pročitate na:

  Gde god zgodno mesto nađeš ti reklamu posadi

  Ova akcija je pozitivna i naravno treba je podržati, te u skladu sa tim očekujemo da će doći do određenih promena u načinu isticanja oglasnog materijala, ali i držanju suncobrana, frižidera, bele tehnike, gajbi sa jabukama na ulicama itd… Koliko će se u tome uspeti, videćemo. Ispratice se.

  trotoar

  Još par linkova sa sličnom problematikom:
  Ako ste drski…onda u redu
  Uzurpiranje trotoara

 7. Anonimni kaže:

  Ima li neko ideju kakve su ono saksije na platou?

 8. Anonimni kaže:

  Nema od ovoga ništa. Mnogo buke niokočega.

 9. Anonimni kaže:

  kazu kod pintera de je inspekcija prvi dan obisla 20 radnji?!? znaci popili su 20 kafa i popili 20 rakija, pa kad su se siti naradili otisli kuci. 

 10. JimmyQ kaže:

  ova ekipa na vlasti je i dozvolila svojim kompanjonima da rade šta hoće i sad peru ruke…Subotica nikada nije bila ružnija…onaj pljeskavica-šator pored Jadrana posebno oduzima dah…ne znam zašto ga turisti ne slikaju kao znamenitost…kad već stoji u centru grada!

 11. gradjanka subotuce kaže:

  podrzavam JimmyQ,stvarno subotica nikada nije bila ruznija.kratko i jasno receno SUBOTICA JE JEDNA VELIKA CRNA RUPA. na zalost to su cinjenice. ah taj nas lepi, nekadasnji korzo. sada samo banka do banke, menjacnica do menjacnice i moglo bi se nabrajati tri dana i tri noci. MNOGO JE NAS KOJI PATIMO ZA NASOM LEPOM, STAROM A PO GOTOVO MIRNOM SUBOTICOM.

OSTAVITE KOMENTAR

52 + = 60

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: